Consultanță


 • Dacă eu știu exact de ce suport am nevoie, pot cere firmei de consultanță să execute proiectul fără a mai parcurge perioada de diagnosticare?

Puteți cere, dar nu vă recomandăm acest demers. De ce? Pentru că, dacă există într-adevăr necesitatea unui suport, această necesitate a apărut tocmai pentru că v-au scăpat din vedere anumite aspecte funcționale. Tot aspecte similare pot face diferența în implementarea unui proiect util firmei dvs., astfel că, vă recomandăm, ca în cazul unui tratament medical corect și bine documentat, să parcurgeți perioada de documentare. Tocmai această etapă, de bună documentare, va scoate în analiză aspectele care v-au scăpat dvs. și va seta proiectele noastre cât mai aproape de expectanțele dvs.

 • Cât de mult trebuie să dureze un program de consultanță?

Atât de mult cât să își îndeplinească obiectivele, dar fără a congestiona funcționarea normală a firmei.

 • Dacă am încredere în programul de consultanță, pot elimina etapele intermediare de evaluare?

Nu este recomandată această simplificare. Chiar dacă aveți deplină încredere în programe și consultanți, iar acestea se derulează după un program riguros de implementare, etapele intermediare au și rolul de a calibra activitățile conexe din firma dvs.

 • Pot întrerupe un program de consultanță?

Nu este recomandată această soluție. Întreruperea unui program de consultanță poate genera costuri ulterioare mult mai mari sau poate conduce spre unu scenariu mult mai complicat în viitor.

 • Între o firmă de consultanță care îmi propune un contract ieftin și alta care îmi propune un contract mai scump ce aleg?

Aleg firma de consultanță care îmi oferă garanțiile bunei implementări a proiectelor dorite.

 • Ce fac dacă, urmare a diagnosticării firmei, programele propuse de firma de consultanță au costuri de implementare care depășesc bugetul posibil de alocat?

Solicit firmei de consultanță eșalonarea proiectelor sau derularea într-un ritm mai puțin accelerat, dar solicit și impactul eșalonărilor pentru a lua o decizie înțeleaptă.

 • Ce fac dacă, urmare a diagnosticării firmei de consultanță, evaluarea nu o consider corectă și nu cred în programele propuse.

Schimb firma de consultanță.

 • După etapa de diagnosticare am înțeles foarte bine ce ar trebui să fac în firmă. Cred că pot face singur. Pot renunța la firma de consultanță?

Desigur. Contractele de consultanță se pot încheia în orice moment dorit de client. Doar că, dacă clientul crede că știe la fel de bine să facă ce a scris consultantul, atunci acel client nu are capacitatea de analiză lucidă a lucrurilor acestei lumi, implicit firma lui nu are nevoie de consultanță specializată în management.

 • Pot lăsa firma de consultanță să rezolve problemele firmei mele, iar eu să îmi continui activitatea ca până acum?

Desigur, dacă nu vă mai doriți acea firmă. Programele corecte de consultanță oferă soluții integrate care includ toți factorii.

 • Eu sunt Directorul General al companiei. O sarcină pe care eu o consider mai delicată, pot cere echipei de consultanță să o realizeze în numele meu?

Exclus. Consultantul este un suport episodic în cadrul firmei. Orice preluare a unor sarcini executive poate perturba grav funcționarea firmei aflată în consultanță.

 • Cât de multe teme să cer firmei de consultanță, mult – puțin?

Cât este necesar. Analiza/diagnoza poate fi eshaustivă. Implementarea, însă, obligatoriu va ține cont de cât poate integra firma la acel moment și evident în funcție de buget.

 • De ce depinde succesul unui program de consultanță?

Depinde de calitatea proiectelor, de capacitatea de integrare a firmei aflată în consultanță, de adaptarea proiectelor și de capacitatea firmei care realizează consultanța de a le implementa.

 • Dacă mi se pare că programul de consultanță nu decurge conform așteptărilor mele, ce fac?

Cer o evaluare de stadiu a implementărilor și, dacă după această prezentare mai am această opinie, stopez programul de consultanță.

 • De ce nu pot face eu implementări cu resursele firmei mele?
 1. Pentru că nu îmi pot vedea firma din afara ei.
 2. Pentru că nu am mai făcut aceasta și risc să încerc de 100 de ori, să înlocuiesc 20 de angajați și să cheltui de 30X mai mult până iese ce mi-am propus.
 3. Pentru că eu am angajat în firmă buni executanți, nu buni consultanți.
 4. Pentru că, la ce am eu de făcut, dacă aș angaja consultanți, ar trebui să cresc bugetul de salarii cu 800%.
 5. Pentru că una este a face, alta este realizarea instrumentelor pentru a pregăti ce este de făcut.

 

 • Simt ca unul dintre angajații mei este capabil de a face munca unei firme de consultanță în firma mea. Aș putea să dezvolt cu el astfel de proiecte?

Desigur, doar că în acel moment ați pierdut acel angajat. Din experiența noastră astfel de demersuri duc la:

a) Angajatul își pierde din eficiența operativă, făcând altceva în firmă. (Sigur nu ați luat aceasta în calcul).

b) Dacă, să presupunem, a dobândit în firma dvs. calități de consultant și are capacitatea de a realiza și implementa ceva, va trebui remunerat altfel. Ce veți face cu angajatul după ce termină lucrul de consultant? Continuați să îl plătiți la fel sau reveniți la remunerația anterioară?

c) Dacă proiectul angajatului eșuează, părăsește firma fie din frustrare, fie doriți dvs. să nu mai lucrați cu un angajat care, bun fiind în munca lui, a ratat în noua sarcină.

d) Dacă proiectul angajatului este cu succes părăsește firma după implementare pentru că după implementare, fie nu își găsește locul, fie firma nu îl mai poate plăti constant ca pe perioada consultanței.