Logistică


Petrecuse cu chitara
toată vara.
Însă iată că-ntr-o zi
când viforniţa porni,
Greierele se trezi
fără muscă , fără râmă,
fără umbră de fărâmă.
Ce să facă?…Hai să ceară
la Furnică, pân’ la vară,
niscai boabe de secară.
-“Pe cuvânt de lighioană,
voi plăti cinstit cucoană,
cu dobânzi, cu tot ce vrei!…”
Dar Furnica, harnică,
are un ponos al ei:
nu-i din fire darnică
şi-i răspunde cam răstit:
-Astă-vară ce-ai păţit?
-Dacă nu e cu bănat.
zi şi noapte am cântat
pentru mine, pentru toţi…
-„Joacă astăzi dacă poţi!”
Pentru această temă nu ne-am putut abține să nu utilizăm minunata poezie scrisă de Jean de la Fontaine. Ne cerem iertare pentru această temă de intro către clienții cărora le-am externalizat serviciul logistică, dar, așa cum vom explica în secțiunea de dezbatere, logistica este o componentă extraordinară a unui lanț comercial dacă știi să o faci sau dimpotrivă o piatră de moară dacă nu te pricepi.
Vom face un scurt comentariu al intro-ului pentru a explica alegerea acestuia. Fericirea greierului este fericirea antreprenorului care știe și face bine lucrul la care se pricepe, cu resursele pe care le găsește în mediul afacerii (greierele nu ar fi putut cânta atât de mult și de frumos vara dacă nu ar fi avut cu ce să se hrănească). Este modelul standard al oricărui start-up, iar acest model noi spunem că este cel mai bun. În secțiunea de dezbatere vom spune și de ce socotim așa. Însă, când dimensiunea afacerii sau posibilele modificări în piața furnizorilor limitează sau chiar amputează continuitatea aprovizionării, se întâmplă momentul cheie al fabulei. Aceasta este momentul în care greierele oferă totul pentru continuitate. Chiar dacă rostul nostru aici este departe de a face o analiză comparată  între nuvela scrisă de la Fontaine și Alecu Donici, am dori să adăugăm că în varianta românească a fabulei, s-a pierdut această componentă a fabulei și îndrăznim să afirmăm, că nici până astăzi această parte a fabulei la noi încă nu s-a înțeles.
Lăsând la o parte încărcătura de înțelepciune a fabulei, în secțiunea noastră de analiză veți găsi câteva studii de caz extrase din experiența noastră în domeniu.