The Blog


Creditele în valute

Fără a avea pretenția epuizării tuturor perspectivelor subiectului, pe tema creditelor în valute dorim să ne spunem poziția. Această poziție o asumăm și în programele noastre de consultanță către clienții noștri

Fără a încercam o introducere scolastică, încă de la început dorim să spunem că un credit, ca orice contract, este o înțelegere între părți. În programele noastre atragem atenția pe o analiză serioasă a tuturor contractelor a căror producere se realizează într=o perioadă îndelungată. De ce? Păi, pentru simplu fapt că datele inițiale se pot modifica.

Atunci când este vorba de un contract de finanțare, tabloul este mult mai volatil. Dacă acel contract se finanțează cu o monedă exterioară spațiului indigen, volatilitatea crește, iar dacă moneda este dintr-un spațiu impredictibil, semnarea unui contract de finanțare pe o perioadă îndelungată, cum este cazul creditelor imobiliare, șansa unui stabilități pentru o perioadă de 30 de ani este sub 0,1%.

Cum noi am reușit să enunțăm în trei rânduri ceea ce poate înțelege orice doritor de credit, poate că ar fi trebuit, la fel de condensat și explicit să informeze și băncile care au creditat în valute impredictibile.

De ce băncile nu au făcut o astfel de informare, se înscrie în lunga listă a aberațiilor curente sau active la un moment dat la noi. De ce statul român nu a informat public, cum informează cât de sănătos este să trăiești cu 2L pe zi de apă, că nu există afacere care în trei luni să tripleze un câștig (Caritas), cum a distruge micul segment de retail oferind avantaje comerciale multinaționalelor este unul din cancerele sistemului economic național etc.

Pe de altă parte, o lege care să suprime dinamica normală a valutelor este o măsură, pe cât de populistă, pe atât de nocivă pentru un mediu economic sănătos. Faptul că, la presiunea publică, s-a votat atât de repede o astfel de lege ne duce cu gândul la considerentul că, la 26 de ani de la schimbarea regimului politic, actualii legiuitori știu puțin spre deloc despre principiile care stău la baza sistemului economic în care viețuim acum.

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Cod Capcha *