Blog


Jocul de-a șoarecele cu pisica a fost dintotdeauna amuzant între mediul privat și stat, atunci când a fost vorba de impozitarea activității private. În istoria economică a lumii poate că a fost cel mai lung și palpitant joc, implicarea a fost totală de ambele părți, iar la așa forțe intrate în luptă, spectacolul economic al lumii a fost pe măsură.

Existând dintotdeauna, întotdeauna cu rolurile neschimbate, în acest joc statul a încercat să vâneze plus valoarea produsă de mediul privat, iar mediul privat să minimizeze expunerea profitului la pârghiile de vămuire ale statului. Pe parcursul secolelor acest joc s-a rafinat atât de mult, încă din secolul XX, a devenit apanajul erudiților într-ale economiei, atât de o parte, cât și de cealaltă a baricadei.

Pe de o parte, un Wall Street în care legendele spun că profitul se mai măsoară doar după numărul zerourilor, pe de altă parte sisteme guvernamentale, mai puternice decât cele mai puternice armate ale lumii, s-au prins într-o horă care pare fără sfârșit și fără limite.

Rup brusc discursul narativo-evolutiv de o faptă petrecută într-o țară din estul Europei, în anii 2017, în care un guvern introduce în prea complexul sistem enunțat mai sus, un baros de cauciuc.

Barosul de cauciuc l-am numit 1% din cifra de afaceri pentru toate companiile.

Dacă acest gând i-ar fi bătut pe primii descălecători ai lui Bogdan pe malurile Bistriței în Moldova, cea care avea să devină a lui Ștefan cel Mare, am fi spus că erau lacomi, că de cum au descălecat s-au și gândit la bani, dacă acest gând de 1% l-ar fi bătut pe Constantin Brâncoveanu am fi spus că este pentru a mai înșuruba odată coloanele stilului arhitectonic care îi poartă numele.

Când acest concept de 1% este emis de un bărbat, trăitor în anul de grație 2017, noi spunem că, dacă nu este o glumă, atunci, vorba cronicarului, cel care a spus-o om cu puțină minte este.

Încercăm în programele nostre să explicăm clienților matematica profitului pe specificul diferitelor afaceri, iar diferențierile sunt maxime. Am avut clienți cu afaceri de producție, cu cifre de afaceri uriașe și profituri de 5-7%, la fel am avut clienți cu afaceri de comerț, cu cifră de afaceri de peste 1 mld EUR/an, cu marjă de profit între 10 și 15%, cum am avut și clienți din zona serviciilor cu cifre de afaceri de ordinul zecilor de mii de euro pe an, dar cu marje de profit între 30 și chiar 45%. Nu am avut clienți din domeniul agricol, dar dacă am fi avut, acolo ar fi trebuit să gestionăm cifre de afaceri uriașe cu profituri negative, grație politicilor ultimilor 50 de ani de subvenționare masivă a agriculturii în Europa.

În ultimele două secole cel puțin, raportul dintre cifra de afaceri și marja de profit este de o diversitate extremă și normală de altfel. Cum spunem clienților noștri, într-un fel este să gestionezi o afacere de producție unde, în unele domenii mișcările sunt anuale, cu totul altfel este una de servicii unde, în unele servicii, întorsăturile pot apărea în câteva ore.

La auzul enunțului ipoteticului impozit de 1%, nouă atât de mare ne-a fost surprinderea, încât nici nu am mai putut gândi ce a stat la baza unui astfel de raționament. Am ales raționamentul simplu și direct și am spus:

Cât de rupt de realitatea economică a prezentului este acela care a gândit un astfel de scenariu? Răspuns: Mult!

Așa cum am scris în introducerea acestui conținut, este ca și cum la un aranjament exclusivist și festiv, te-ai prezenta pentru buna impresie cu o oală de lut.

Acuma nici noi nu ne vom preface că nu știm care a fost motorul acestei 1%. Mai mult, spunem că ”îndrăgim” cu măsură înzecită modurile meschine prin care multinaționalele își exportă profitul, spre buna propășire a neamului românesc. Dar la această problemă, așteptam în 2017 un pachet de măsuri combinate care, dacă nu pot stopa migrația capitalurilor generate de profit, măcar să dea de lucru câțiva ani multinaționalelor până uneltesc altă metodă.

Fără a avea pretenția epuizării tuturor perspectivelor subiectului, pe tema creditelor în valute dorim să ne spunem poziția. Această poziție o asumăm și în programele noastre de consultanță către clienții noștri

Fără a încercam o introducere scolastică, încă de la început dorim să spunem că un credit, ca orice contract, este o înțelegere între părți. În programele noastre atragem atenția pe o analiză serioasă a tuturor contractelor a căror producere se realizează într=o perioadă îndelungată. De ce? Păi, pentru simplu fapt că datele inițiale se pot modifica.

Atunci când este vorba de un contract de finanțare, tabloul este mult mai volatil. Dacă acel contract se finanțează cu o monedă exterioară spațiului indigen, volatilitatea crește, iar dacă moneda este dintr-un spațiu impredictibil, semnarea unui contract de finanțare pe o perioadă îndelungată, cum este cazul creditelor imobiliare, șansa unui stabilități pentru o perioadă de 30 de ani este sub 0,1%.

Cum noi am reușit să enunțăm în trei rânduri ceea ce poate înțelege orice doritor de credit, poate că ar fi trebuit, la fel de condensat și explicit să informeze și băncile care au creditat în valute impredictibile.

De ce băncile nu au făcut o astfel de informare, se înscrie în lunga listă a aberațiilor curente sau active la un moment dat la noi. De ce statul român nu a informat public, cum informează cât de sănătos este să trăiești cu 2L pe zi de apă, că nu există afacere care în trei luni să tripleze un câștig (Caritas), cum a distruge micul segment de retail oferind avantaje comerciale multinaționalelor este unul din cancerele sistemului economic național etc.

Pe de altă parte, o lege care să suprime dinamica normală a valutelor este o măsură, pe cât de populistă, pe atât de nocivă pentru un mediu economic sănătos. Faptul că, la presiunea publică, s-a votat atât de repede o astfel de lege ne duce cu gândul la considerentul că, la 26 de ani de la schimbarea regimului politic, actualii legiuitori știu puțin spre deloc despre principiile care stău la baza sistemului economic în care viețuim acum.

Articol sugerat de postul Digi Radio, după o emisiune despre HR cu o mult prea minunată în tot și toate.
Datorită sensibilității subiectului HR hotărâsem inițial să amânăm subiectul pentru o perioadă în care perspectivele generale să fie altele.  Una dintre emisiunile pe această temă dezvoltată la un post cunoscut de radio, datorită manierei persistente în eroare, ne-a făcut să reluăm tema.
Vom începe cu originile studiate ale temei HR, am numit aici economia planificată din perioada comunistă, în care HR însemna traficul de influență sau cumpărarea unui loc de muncă bun. Pentru cei care nu au trăit în acele vremuri trebuie să reamintim că ipostaza posibilității cumpărării de influență sau tranzacționare directă era extrem de aspirațională. Atât de aspirațională încât, deseori, se cumpăra și această ipostază.
Fiind un comportament bine inculcat în modul de viață, cum era de așteptat, a fost necesar să treacă o generație ca să se schimbe ceva.
Vom jalona câteva momente importante din ultimii 25 de ani, în care drumul spre o relație firească angajat-angajator, l-a parcurs și încă îl mai parcurge.
Momentul: ”nimeni nu este de neînlocuit” coincide cu o perioadă de abundență pe piața muncii corelată cu o lipsă de educație managerială. Credem că mai bine de zece ani au trecut până când managementul din România a schimbat paradigma. ne întristează că, din analizele noastre, schimbarea paradigmei s-a făcut doar când managerii români am simțit costul sintagmei idioate ”nimeni nu este de neînlocuit”.
Am creionat acest jalon întrucât el a fost specific atât companiilor românești, cât și celor multinaționale.
Vom descrie aici ultimul moment care ne-a făcut să reacționăm, emisiunea radio în care a fost invitată una dintre frumoasele României, care, evident, conduce o companie de HR și știe tot despre acest domeniu.
Cum emisiunea în prima parte a fost un lung șir de generalități de tipul, cât de lung sau scurt să fie CV-ul, cum și unde să îl postăm, ce să scriem sau ce să nu scriem în CV, când realizatorii au cerut mult-prea-frumoasei să spună ceva de substanță despre cum ar trebui să fie imaginea candidatului dorit de firme, răspunsul a venit ca o încununare apoteotică a prostiei și ignoranței.
Răspunsul a fost: ”Să transpară de peste tot modul pozitiv, total pozitiv, al viitorului angajat”.
Atunci am socotit că și domeniul HR nu a înțeles nimic din cei 25 de ani de libertate de exprimare.
Cum credem că am consumat prin prea multe cuvinte analiza prostiei, dorim să spunem că în programele noastre de consultanță, avem o abordare de cu totul alt gen. Profilul candidaților pe care îi recomandăm ține cont de cel puțin următoarele elemente:
  • de piață: este important să iei un om adaptat pieței, mediului în care va opera. Analizăm cu mare atenție plusurile (vârfurile peste piață) și în ce măsură pot fi ele integrate în activitatea companiei în care urmează să activeze;
  • de compania angajatoare: orice integrare presupune integrarea. Integrarea însemnând capacitatea candidatului de a-și livra produsul muncii în mediul companiei angajatoare, dar și a companiei angajatoare de a-i crea un mediu compatibil cu modul de lucru al viitorului angajat. La intersecția acestor două procese vedem noi o angajare de calitate.
  • de compatibilitatea dintre profilul tip al job-ului cu profilul candidatului.
  • de compatibilitatea dintre aspirațiile profesionale ale candidatului și ceea ce poate oferi firma.
    Cum lista noastră are 100 de elemente, ne oprim aici, dar dorim să menționăm faptul că, doar a aduce un lunatic pozitiv 100% nu aduce nici un beneficiu unei companii.
Conform unei analize a Ziarului Financiar, fiecare hipermarket şi supermarket are astăzi de două ori mai puţini angajaţi ca în 2008. Numărul mediu de salariaţi per magazin a scăzut de la 102 la 43 în perioada 2008-2015. În cele aproape 1.700 de hiper­mar­keturi, supermarketuri şi ma­gazine de tip discount din co­merţul modern erau angajaţi la finalul anului trecut aproape 72.000 de salariaţi, potrivit datelor pu­bli­ce.
În perioada 2008-2015, numărul de angajaţi aproape s-a du­blat, în timp ce nu­­mărul de magazine a crescut de peste pa­­tru ori. Astfel, numărul mediu de sa­la­­riaţi per unitate a scăzut la mai puţin de jumătate.
Așa cum se observă în tabelul de mai sus, dintre cele zece reţele ana­li­­zate de ZF, opt sunt pe minus la indi­ca­­to­rul angajaţi per magazin. Singura re­ţea care şi-a majorat numărul mediu de sala­riaţi per magazin a fost Profi, pe când la Lidl indicatorul a rămas constant.
Analizele care vin din partea companiilor multinaționale găsesc explicații sistemice și de profit. De exemplu, în loc de 300 de angajați, au rămas, spre exemplu 200. Cum dezvoltarea rețelelor de retail s-a făcut preponderent extensiv, cei 100 unde se regăsesc, în afară de profitul pe plus al proprietarului lanțului de retail și bonusul managerului care a găsit meșteșugul de a organiza aceeași activitate cu 2/3 din personal?
Tot aici mai întrebăm unde este profitul pentru care s-a făcut această minunată economie de cost de resurse umane? Aceeași multinaționaliști cu viziune înaltă până la genunchiul broaștei, mi-ar răspunde că: în următoarele magazine deschise. Doar că, nu imi amintesc ca eu sau vreun cunoscut să fie invitat la final de an să își ridice dividentele de la vreun lanț de retail.
Mulți ar răsufla ușurați dacă analiza noastră s-ar sfârși aici. Ne propunem, însă, să developăm maniera unilaterală de abordare. Astfel, Într-adevăr, în activitatea noastră ne bazăm pe sisteme,  și de multe ori reușim să obținem aceleași performanțe cu mai puține resurse umane. Găsim, însă, aproape la fel de des un loc în sistem resurselor anterior excedentare.
Îndrăznim să mergem mai în spate în timp.
La nivelul lui 2006 avem următoarea repartiție a retailului.
Magazine 2006
Simplficând calculele la 80.000 de magazine mai mari sau mai mici de retail, cu capital autohton, erau 200 de magazine de tip supermarket, preponderent cu capital străin.
Noi spunem atât:
80.000 de magazine aveau minim trei salariați, și întrețineau minim două familii. Profitul acestor afaceri, alb, gri, negru rămânea în țară.
De două ori mai puțini angajați înseamnă tot de atâtea ori mai multă solicitare, implicit și boli profesionale pe măsură. Cine își imaginează cu există vreo companie multinațională care va sta cu angajatul până pe patul de moarte, nu cunoaște noțiunea.
În tot acest comerț de retail veți vedea doar oameni tineri. Dar oare oamenii în vârstă unde or fi? Au dispărut?
Îndrăznim exact pe aceste explicații, să spunem și punctele noastre de vedere.
Dacă analizele care vin din partea analiștilor companiilor multinaționale găsesc explicații sistemice și de profit, noi îndrăznim să lărgim puțin orizontul și să spunem următoarele:
Lăsând la o parte faptul că
„Diferenţele foarte mari (de număr de salariaţi per magazin, n.red.) sunt date de schimbările din piaţă în ultimii ani. (…) În contextul con­curenţei tot mai acerbe şi al puterii de cumpărare scăzu­te, au avut loc şi scăderi de vânzări per ma­­ga­zin. Astfel, singura metodă la care au apelat retailerii străini a fost re­du­cerea cos­turilor. Acest lucru a în­sem­nat şi re­struc­turări de personal“, spune Oa­na Botolan Datki, SEE managing part­ner în cadrul companiei cu activităţi în sec­torul resurselor umane Consulteam.
Ea spune că scăderile de consum din perioada 2009-2011 nu au fost recupe­ra­te încă, iar lupta tot mai acerbă pentru cli­enţi între reţele a dus la restructurări.
Consumul intern a crescut anul tre­cut cu 8,9%, amintind de anii de boom. Cifra de afaceri din comerţul cu amă­nun­tul, principalul indicator al consu­mu­lui, mai are însă de recuperat 1,6% pentru a reveni la nivelul din 2008, unul dintre cei mai buni ani pentru economia locală, potrivit calculelor ZF.
Comerţul modern este unul dintre ce­le mai importante sectoare din eco­no­mie, cu afaceri totale de 10 mld. euro anual.>>>